May 18, 2011

Masjid di Lumut

simple pic but i'm lovin it





YANG BENAR

alif_affandi

Jubah ohh Jubah

hey yo..
salam 1Malaysia kpd semua..

minggu ini tersgt la busy bg aku kerna aku telah menerima tawaran tok mnjadi AJK Jubah iaitu org2 yg terpilih tok menghandlekan jubah2 tok diberikan kpd graduasi Politeknik Premier Ungku Omar tok sesi Julai 2010 dan Disember 2010..
pengagihan jubah tok mereka ini berlaku di Dewan Sri Kinta Kampus B.. selepas dh setting tempat dan kemas apa yg patut, td pada 18.05.11 sampai la 22.05.11 aku dan mmbe2 yg laen ditugaskn tok memberi dan menerima jubah yg telah dipakai oleh graduasi PUO ini..

sepanjang bekerja di sini, aku tak perlu riso ttg makanan kerna lect di sini menyediakan makanan pagi, tghari dan petang tok kteorg so takkan kebulur la heh..

ok..kiteorg diberitahu akn ada 2ribu lebih yg akn menuntut jubah dr kteorg so kteorg kne la bersiap sedia dari segi fizikal dan mental mulai skunk.. heh

ok la..bebel pn tak gunekan so check this out..

 entiti dlm bulatan itu





 hidup JTMK heh






keadaan di dewan selepas di make over kn oleh aku dan mmbe2 hehe.. so mulai hari ni aku dh menerima mereka yg menuntut jubah tok hari konvo mereka..
peace!!!










nota alp : TAHNIAH kpd mereka yg akan menerima sijil dan diploma pada hari Konvokesyen Politeknik Ungku Omar yg ke-40 =B










YANG BENAR

alif_affandi

May 17, 2011

Cherita Arak #2

hey yo..
salam 1Malaysia kpd semua..
ari ni merupakan ari yg best tok bloggers sekalian kerna dlm sehari aku telah mengpostkn 3 entry hohoho..
korang ske la tu kn hehe..

ok..entry kali ini adalah pasal A to the R to the A to the K..
ARAK atau dlm bahasa lebih mudah adalh carlsberg atau tiger atau heineken atau guinness ataupun anchor..
itu semua adalah senarai jenama arak yg ada di Malaysia secara amnya..
entry ini bukanlah tok mempromosikan air kencing setan jenama arak ini tp adalah tok memberitahu pd korang semua ada dikalangan orang Islam (mungkin) ataupun lebih tepat lg golongn melayu ini telah pn merasai dgn SENGAJA air kencing setan ini..

masa aku lyn myspace dulu, penah jgk aku tgk pics yg menunjukkan betapa bangganya iaitu poyo mereka memegang dan juge meneguk air kencing setan itu tanpa rase bersalah mahupun berdosa..apakah semua ini? adakah dunia sedang mengalami gangguan air minum yg halal dan bersih???

ingatkn dh sikit la manusia minum air kencing setan ini, tp rupa2nya semakin tua dunia semakin ramai melayu yg minum air kencing setan ini..mcm mane aku tahu?well skunk aku dh ada FB okay heh..
aku ni rajin jgk mengstalker page2 mmbe2 dlm FB aku dan juge page orang asing iaitu bukan dlm list mmbe FB aku..
mereka ni bngga gila la pegang botol dan bangga itu bertukar mnjadi riak(maybe la kot) bile meneguk air setan itu..huh
aku byk kali gie mane2 shoping complex and lalu kt bhgn wine iaitu arak pn aku dh tak selesa inikn plak nk pegang dan minum air setan tu.. arap2 dijauhkan dr aku, fmly aku, kwn2 aku, dan sedara2 aku amin..

byk jgk la pics yg aku jumpa dlm FB ni..dr lelaki ke popuan sampai la ke golongn yg lg satu tu..bangga dgn air setan ni..plik sungguh.. arap2 mereka sempat bertaubat la..
dan jgn la korang2 ni (peminum tegar) nk bandingkn minum air setan tu dgn merokok sbb merokok tak memabukkan tp arak?korang leh pikir kn..



aku ada jumpa satu pic ini dan bace ngomen2 yg ada..dan yg menarik perhatian adalah dialog antara tukang menasihat dan tukang minum.. 

nasihat : sonok la minm mabuk tu..apa la nk jd manusia skang

peminum : hello ' if diri awak tu da cukup perfect ' smbahyang tak penah tggal ' bole nasehat ak . ney diri sndiri pun tongang tebalek ad hati nak nasehat . kubur laenlaen ma ' dose ak ak tngung kan . so tayah na manyak munyik plak !! 


ok..skunk aku sedar aku pn wat dosa jgk..setiap ari ada je dosa yg aku wat tanpe aku sedar or aku sedar tp TAK semestinya kite org yg wat dose ni tak leh nk nasihat pada yg laenkn.. kte sesama umat kne la saling menasihati sesama kite walaupun kite ni bukanlah berjawatan mufri ataupun ustaz ustazah.. kecuali la kalo yg menasihat tu pn rakan seperjuangan dlm aktiviti meminum air setan..itu mmg tak boleh pakai la..tp kalo dia dh tak minum dan dh bertaubat tak salah dia nasihat mmbe yg still minum tu..


td aku sempat gie satu belog ni.. byk jgk la pics ttg dak2 melayu yg minum air setan ni tp dlm tu jgk ada pics 18SX.. aku pn was2 nk pomot or tak belog itu..so better tak payah la kn..biar aku je yg tahu heh..


k la..
peace!!!










nota alp : ya3..aku wat dosa dan korang wat dose jgk tp tak salah kite saling menasihati..kalo korang tak leh time itu hak korang =B










YANG BENAR

alif_affandi

Ais Batu Campur

murid : cikgu.. saya nak abc
cikgu : abc? ok3..jom blaja abc sama2
murid : bukan abc itu..nak abc laen..
cikgu : abc apa lagi yg ada di dunia ni kalo bukan abcdefg....xyz tu..
murid : saya nk abc ini... (sambil tunjuk belog ini pd cikgu tersebut)




cikgu : ????




YANG BENAR

alif_affandi

Cuti - Cuti di Teluk Batik

hey yo..
salam 1Malaysia semua..

entry ini berkaitan dgn cuti2 aku dgn fmly blah mak aku di Teluk Batik pada 14 dan 15 Mei yg lalu..
skunk dh 17 Mei.. trlmbat sikit tok update kn hee..im sorry ;)

peserta2 yg gie adalah mak aku, aku, mak teh iaitu mak sedara aku, yob iaitu abg sedara aku dan juge istri beliau, wan chik iaitu mak sedara aku, nazrin iaitu sedara aku dan juge nazmin iaitu adik sedara aku...
ada jgk yg tak dpt gie sbb ada komitmen laen so inilah yg mampu hadirkn diri..
kteorg tggl kat Marina Cove dan dpt diskaun sbb abg sedara aku lahh..heh

check this khazanah ok..


 tempat aku dan yg laen menginap


 selalunya "dont touch me" tp ini laen plak..ilmu3

siang dan malam


 ada plak sukaneka mase aku baru smpai kt situ..jd cuci mate la aku ni heh


 Marina thema park..siang dan senja


 pusing2 di pekan lumut terjumpa ini hohohoho


 wayar dan burung

 swimming fool yg disediakan..

 keadaan pagi ahad..kuar dari balkoni terus snap pemandangn ini


air pasang dan air surut


 dgn kupon ini, makan la byk mane korang nk heh


 alif was here..Teluk Batik mari!!!








 hohoho..aku adalah pilot ini bot




 Malaysia Next Top Model 2011




 cerminlah muka anda dahulu sebelum anda dicerminkan


hohoho..mak aku


ok tak khazanah2 yg ada ni?korang teruja gersang tak nak gie sini?
jom2 kite pakat ramai2 serbu ini kawasan..kalo dpt gie ramai2 mesti best punya la..heh
peace!!!





nota alp : bercuti mmg sonok tp nk packing brg mmg memalaskan =B





YANG BENAR

alif_affandi

May 16, 2011

Result Sudah Mari!!!

hey yo..
salam 1Malaysia kpd semua bloggers..

result exam aku tok sem 5 ini dh kuaq pada tghmlm td iaitu 15.0511(0030)..
walaupun dijadualkn pd 16.05.11, tp biasalah student.. pndai je cri kaedah laen tok check result heh..
selepas aku check dan mndapati semua sbjek aku lulus.. aku bersyukur sgt2 la..
walaupun pointer aku tak memberangsangkan..tp syukur la semua lulus..
selepas aku check result aku, aku check plak result membe2 aku yg laen..
mcmne aku dpt check?hehe anye aku dan mmbe2 poli saje yg tau heh ;)
check punya check..pointer paling tggi skali adalah 3.96.. amik kau..TIGA PERPULUHAN SEMBILAN ENAM SAHAJA..
ini betul3 bukan cobaan tau..
terbaik la..AKJ lg la dia sem ini hehe..
aku ble plak nk AKJ?AJK adalah huhu.. biarlah masa yg tentukan huhu..
check this out..


takde rahsie antara kita ok..aku tunjuk aku punya (aku punya result k) dan ko tnjuk ko punya..baru keadilan namanya heh..
peace!!!





nota alp : dup dap dup dap..result MUET menanti selepas ini =B





YANG BENAR
alif_affandi

May 15, 2011

16 Mei 2011

hey yo..
salam 1Malaysia semua..


esok 16.05.11 iaitu Hari Guru dan juga my super duper biggo day huh.. result final exam tok sem 5 akan kuar huhu..
dup dap dup dap..jantungku berdegup gup..
apakah keputusanku?kita tunggu dan lihat =|










nota alp : esk mula keje di poli ku heh =B





YANG BENAR
alif_affandi

May 10, 2011

Cherita Laman Sosial #1

hey yo..
salam 1Malaysia semua..

entry ini berkaitan dgn perkara yg berlaku di sekeliling kita..
korang semua mesti ada facebooktwitter, mahupun myspace kn..
kalo takde slh satu ni mesti korang mcm ketinggalan zaman kn..bak kate org org la kn..

tp adakah mnjadi kesalahan kalo takde laman sosial ini?perlu ke nk tuduh org itu buta it mahupun org zaman batu hanye kerna dia takde social networking(SC)  ini?
kalo dia takde SC sekalipun tak perlu la nk ckp mcm mcm sbb itu hak dia tok ada FB or Twitter.. kita tak mampu nak paksa dia wat akaun FB hanye tok memuaskan diri kita kn..
biarlah dia dgn pegangan hidup dia.. mungkin kalo dia wt SC ini, dia akn lalai dan melupakan tnggungjawab dia sbg pelajar ataupun pekerja..
tp bg aku jgk la, SC ni ada keburukkan dia tersendiri.. contoh trdekat adalah aku.. kadang2 disebabkan FB ataupun Twit, aku mengabaikan assigment aku dan lebih mngutamakan FB aku..huh bila lect bg je assignment, aku punya la berkobar2 nak wat tp sampai je kat umah dan bukak nappy aku, trus smangat bkobar2 tu meninggalkan assignmant dan trus melayang2 pergi ke FB mahupun Twitter huhu..
so yg ada SC ini, pandai2 la korang mngawal SC ini jgn sampai SC ini yg mngawal kita..
dan yg takde SC ini, tak semestinya SC ini membawa benda buruk je..kalo kite pndai mnggunakannya, akan terhasil la lebih kebaikkan berbnding keburukkan.. seperti dpt berhubung dgn kawan2 lama, dpt cari awek dan pakwe, dpt tahu perkembangn dunia melalui page Oh! Media (pomot sikit heh).. skunk plak kalo korang takde henpon dan kalo ada kelas yg batal atau ditunda, korang jgn risau..korang just perlu ada FB dan info2 berkaitn kelas ada atau tak akn korang dpt hanye mlalui FB..
percayalah kerna kelas aku dh praktikkan sejak sem1 lg dan sgt2 berkesan heh..
bukan itu saja, kalo korang ada assignment tak siap dan perlukan jawapan.. search saje kt FB hehe..
see.. kebaikkan telah mngalahkan keburukkan..
gunakan la SC ini sebaik mungkin.. hanye kite dpt mngubahkn segalanya..
peace!!!










nota alp : tepuk perut tanya selera =B










YANG BENAR

alif_affandi

May 7, 2011

Selamat Hari Ibu

hey yo..
salam 1Malaysia kpd semua blogger sekalian..
korang sihat ke?kalo sihat alhamdulillah..


entry kali ini sepcial entry tok belog aku ini..entry kali ini berkaitan dgn Mother's Day iaitu Hari Ibu Sedunia yg disambut pada 8 Mei 2011..hari ibu ini disambut pada hari ahad minggu kedua..so pd tahun ini jatuh pada 8 Mei..
tok pngtahuan korang semua(wlaupun korang tak tny) selama aku hidup ini, tak penah aku ucap/wish kat mak aku "selamat hari ibu" kat mak aku..
sedangkan dulu kalo valentine day, aku akan ucap pada gul aku waktu itu..
tp skunk aku nk ubah itu semua..say NO to valentine and say YES to Mother's Day..

ibu, emak, mama, mummy, ummi, bonda dan apa saja panggilan tok ibu kita..yg pasti pengorbanan mereka terhadap kita tersgt sgt la besar dan tak mungkin sesekali dpt dibalas walaupun dgn sekontena emas mahupun berlian..


disaat sperm dan ovum bersatu padu, maka terjadilah aku di dalam perut emak aku.. selama 9bulan aku berada di dalam perut emak aku.. selama itulah emak aku bersusah payah menguatkan diri tok membawa aku ke mana saja emak aku ingin pergi.. apabila tiba waktunya tok bersalin.. maka peluang tok emak aku hidup adalah 50 50.. kerna kesakitan dan keperitan yg dialami emak aku semasa ingin melahirkan anak mengalahkan proses budak lelaki ingin bersunat.. percayalah..kesakitan yg kita(lelaki) alami hanyalah sikit berbanding proses ibu kita melahirkan kita semua..


selepas berjaya melahirkan aku, emak dan juga ayah aku bersusah payah tok membesarkan aku dan membahagiakan aku walaupun terpaksa menyusahkan diri mereka sendiri.. selepas baru melihat dunia ini, aku amat memerlukan makanan yg paling berkhasiat.. dgn adanya susu ibu, aku telah mendapat vitamin dan juga kalsium yg membolehkan aku membesar dgn sihat.. apabila malam menjelma, aku pulak menganggu emak ayah aku dgn rengekan kite yg tak henti henti hanya kerna perut lapar tp mereka tak pernah merungut waima memarahi kita walaupun kbisingan kite mampu memecahkan cermin di dalam bilik..


semasa umur aku meningkat ke golongan budak budak iaitu lingkungan 3 4 5 6 7 tahun ke atas, keinginan dan nafsu aku tok memperolehi mainan, gula gula dan juga teddy bear semakin meningkat naik.. jarang sekali mereka menghampakan permintaan aku walaupun mereka terpaksa berhempas pulas tok memenuhi permintaan aku ini..

semasa aku gagal dlm exam kat sek rendah dan menengh, report card dipenuhi dgn pen merah pen biru you marah i lap you , ayah aku amat amat la memarahi aku tp emak aku jgk yg mengcalm downkn ayah aku dan menasihati aku "gagal sekali dua bukan bererti gagal selamanya"..
tanggal 21.01.05, ayah aku telah kembali ke rahmatullah, semangat aku terus down gila.. ibarat dunia ini kosong.. tp dgn berkat sokongan emak dan jge adik bradik yg lain, aku perolehi semangat tok meneruskan hidup ini tok mncapai kejayaan demi keluarga aku yg tercinta ini..  


disaat aku gagal, kecewa, kesempitan wang dan jge pelbagai masalah yg ada di dlm hidup aku ni, emak aku lah tempat aku meluahkan perasaan..kalo dulu emak aku akn merujuk pada ayah aku, tp bila ayah aku dh takde, emak sendiri akn cube menyelesaikan masalah yg melanda kami adik bradik..


aku masih ingat first time aku wat emak aku menangis..masa tu aku nak gi beraya kat umah membe.. aku plak pkai skinny jeans..so poket belah kanan henpon dan poket belah kiri plak rokok dunill 14batang.. bile emak aku prasan keganjilan yg ada pada poket aku, terus dia selupkn tgn kat pokat kiri aku dan... serta merta dia masuk dlm rumah dan menangis kecewa kerna dia mngharapkan aku tak hisap rokok seperti ayah dan juge abg abg aku.. sejak itu, aku mula slowkan aktiviti rokok aku dan akhirnya..i'm free from smokes.. mmg aku rase bersalah wat emak aku menangis..


kalo korang semua rase pngorbanan ibu ini terlalu kecil dan boleh dibalas dgn duit emas waima berlian..
check this out..


video




siyesly..aku menangis tgk video ini.. act aku penah tgk iklan bhgn ibu dgn dua  org anak tu.. tp bila tgk lg skali, aku ttp sedih dan nangis.. mmg hebat iklan itu..
kpd korang semua, ibubapa kite tak mintak banglo 3tingkat ataupun kete bugati veyron ataupun basikal zaman skunk yg takde brek tu.. cukup la sekadar kite mengingati mereka, menghormati mereka dan sentiasa bersama mahupun berhubung dgn mereka.. itu sudah cukup tok mereka sbg ibubapa kita..




emak bersama anak anak
 


 
belog admin with his super duper awesome, beautiful and beloved girl


 
Nour Fadhalah Bt Abd Ghani

nota alp : kpd semua ibu ibu di luar sana tak kira anda agama apa, bangsa apa, mahupun dari negara mana sekalipun, anda adalah ibu dan SELAMAT HARI IBU kpd semua.. dan kpd emak, alip nk ucapkan selamat hari ibu dan alip cintakan emak sgt sgt =B





YANG BENAR

alif_affandi

May 4, 2011

Jalan Jalan di Negeri Sembilan

hey yo you..
salam 1Malaysia kpd semua bloggers sekalian..
korang sihat ka???aku di sini alhamdulillah sihat sihat saja..

entry kali ini takde la berkaitan negeri sembilan sgt la sbb entry ini aku just berkaitan aku bercuti dgn family aku kat port dickson je..(port dickson dlm nogori jgkkn heh)..
bukan senang nk kumpul semua family aku dlm satu masa ni..kadang kadang bila dpt berkumpul, family kakak aku plak takde..kadang kadang plak family abg aku plak takde dan sebaliknya huhu..
tapi kali ini semua org ada hohoho suka suka suka..heh..
plan nk bercuti kat port dickson ni dh di plan selama 3bulan sebelum tarikh yg dh disetkan..
kiteorg bercuti pada 30 april sampai la 2 may..kejap je tp kualiti lg penting dr kuantiti ok heh..
kiteorg mnginap kat Tiara Beach Resort..kos pnginapan ditaja oleh abg aku hohoho..
cuti kali ini sgt la best kerna aku baru pas habis exam hohohoho..

mase aku sampai kt PD, aku ingatkn akn ada kesesakkan jalan yg paling dasyat la sbb dgr cite ada festival ayor air kat PD tp bila dh sampai je kat situ, ermm mcm takde pape je..jem mmg la jem tp takde la jem yg dasyat gile..syukur sgt sgt la kn..


act..aku tak tau nk bebel merepak apa lagi so korang tgk jela khazanah yg ada ni ya..
check this out..


 with my super duper lovely niece


 bangunan yg chantek


nom bilik


teddy daddy bear


 swimming fool


 ramai dan banyak manusia yg memandi memanda di swimmong fool


 i'm proud with my super name =D


ciptaan Tuhan sgt sgt indah








 rumah kat Rembau..sebelum aku dilahirkan..family aku tggl kt umah ini..dorang slalu kongsi cite2 pasal kat rembau tp aku?takde sejarah lngsung kat sini..kteorg ada..kau ada?sedih...huh


 from left to the right : my bro, my mom, my niece and my sister..at rembau


 admin belog berlatar blakangkan masjid di rembau heh



 




hohoho..minggu depan insyaAllah aku bercuti lagi..di mana?tungguuuuu heh..
ada satu benda yg menarik perhatian aku..mase aku nak naik lif kat hotel tmpat aku mnginap..semua skali ada 5tingkat..tapi di lif itu TAKDE button no4..yg ada hanyalah no1, 2, 3, 3A dan 5..
nampak..no4 digantikan dgn 3A..sbb apa?mngikut feng shui cina, no4 adalah suwei iaitu malang so mereka disable kan no4 dan enable kn no3A huh..
masa first time aku naek, aku blur..tak tau nak tekan button mana sbb takde button 4..nasib baik la ada bra brother ni tny nak g tingkat mana..aku pn ckp la tingkat 4..dia pn dgn keyakinan yg agak tinggi menekan buttob 3A..ohh aku terhairan kejap..pas dh tny kat abg ipar aku msalah ini..baru aku tau..adoidoi..psl feng shui, aku mnjadi blur huh..
itu saja la bebelan aka merepek aku kali ini..
peace!!!










nota alp : ermm takde nota wat mase ini =B










YANG BENAR

alif_affandi
My photo
Ipoh, Perak, Malaysia
it's all about my eyes, my ears, my heart and my life..that's it and fullstop