Nov 24, 2013

Miracle in cell no 7

peace be upon you



aku baru tengok filem ini dan seriously, aku menangis. damn. berbaloi tengok berulang kali. berbaloi-baloi. dan cerita ini aku rasa sangat dekat dgn aku walaupun ayah aku tak pernah masuk lokap, apatah lagi penjara. aku dapat rasa apa yg budak itu rasa walaupun dia di Korea dan aku di sini, Malaysia.
selepas menonton filem ini, aku semakin merindui arwah ayah aku.





alif.affandi

Nov 23, 2013

Nov 22, 2013

Maaf

peace be upon you

maaf.
aku manusia.
bertuhankan Tuhan. 
belum lagi bertuhankan syaitan. 
minta dijauhkan
walaupun aku berperangai seperti syaitan.
maaf.





alif.affandi

Nov 21, 2013

Childish

peace be upon you

It is mine,
It is my own.
I do not want to share it.
It is my own.
It is mine.
I will not let you to take it.
It is mine.
It is my own.
I cannot bear to lose it.
It is my own.
It is mine.
I’d die before you have it.

Because everything mine is forever mine.

And you can lay off of it.

by Jasmin Hassan





alif.affandi

Nov 20, 2013

Fikir

peace be upon you

Wanita cantik atau hodoh,
Engkau pilihlah.
Lelaki tampan atau buruk,
Engkau pilihlah.
Maksiat haram atau maksiat halal,
Engkau pilihlah.
Tunang atau kahwin,
Engkau pilihlah.
Kecil-kecilan atau besar-besaran,
Engkau pilihlah.
Banglo atau kondominium,
Engkau pilihlah.
Malam Jumaat atau malam Sabtu atau malam Ahad atau setiap malam adalah malam Jumaat,
Engkau pilihlah.
suka posisi dia depan atau dia baring,
Engkau pilihlah.
Sedikit atau ramai anak,
Engkau pilihlah.
Suri rumah atau berkerjaya,
Engkau pilihlah.
Kerajaan atau swasta,
Engkau pilihlah.
Rajin atau malas,
Engkau pilihlah.
Setia atau pasang dua tiga hingga empat,
Engkau pilihlah.
Dosa atau pahala,
Engkau pilihlah.
Pilihlah jalan hidup engkau.

Ada otak beserta akal, maka fikirlah.





alif.affandi

Nov 19, 2013

Aku dan Pengalaman

peace be upon you

aku tahu, ada certain manusia yg menganggap aku bajet baik dgn post status/tweet yg menampakkan kesalahan orang lain. aku tahu. i can feel it. aku akui ada certain status/tweet mengenai orang lain tapi bukankah aku ini manusia yg ada pengalaman hidup. tidakkah mereka sedar akan hal itu?
i have my own experiences and i also take a look around people experiences. is it wrong?
aku bukan bajet bagus. aku mmg masukkan diri aku dalam setiap status/tweet aku sbb hampir apa yg aku postkan itu, aku pernah laluinya. percayalah, setiap manusia ada sisi gelapnya. aku cuba memotivasikan diri aku and at the same time i try to tell people what is good and bad, walaupun aku masih buat benda jahat. aku ini manusia, kalau korang nak tahu la kan.
dan manusia biasa ini akan terus hidup selagi Tuhan dia tak mengarahkan malaikat tuk mencabut nyawa dia.





alif.affandi

D

peace be upon you

Disaat manusia lain baru bangun dari kematian yang sementara,
Dia tidak bangun,
Dia juga tidak tidur.
Disaat manusia lain membersihkan diri dari bauan yang kurang menyenangkan,
Dia tidak ikut serta,
Dia setia dengan bauan yang ada.
Disaat manusia lain gigih mencari rezeki yang terbentang luas,
Dia tidak seperti itu,
Dia menantikan rezeki yang datang.
Disaat manusia lain bercumbu-cumbuan,
Dia tidak mengerti apa itu cumbuan,
Dia juga tidak tahu apa itu penetrasi.
Disaat manusia lain melakukan ritual agama,
Dia tidak berganjak dari tempatnya,
Dia tidak tahu apakah itu agama.
Dia buntu mencari siapakah dirinya yang sebenar,

Dia masih begitu, masih setia, setia hingga hujung nyawa.





alif.affandi

Nov 16, 2013

Kisah kita

peace be upon you

kisah bagaimana yang aku inginkan?
kisah bagaimana yang mampu buat aku gembira?
kisah bagaimana yang boleh buat engkau bahagia?
kisah bagaimana yang dapat menyatukan engkau dan aku?
kisah kita.





alif.affandi

Nov 14, 2013

Daripada terseksa...

peace be upon you

daripada terseksa, lebih baik aku mengambil keputusan yang memberi kebaikan kpd manusia sekeliling aku. nampak macam kejam, tapi jika itu yang terbaik, aku rela.






alif.affandi

Nov 12, 2013

Ada hadnya...

peace be upon you

kelajuan di lebuh raya ada hadnya,
kuota kahwin lelaki ada hadnya,
bergurau-senda ada hadnya,
kesabaran ada hadnya.
semua ada hadnya, sedar atau tidak.





alif.affandi

Nov 11, 2013

Aku cuba...

peace be upon you

aku cuba buat yang terbaik untuk diri aku,
aku cuba buat yang terbaik untuk keluarga aku,
aku cuba buat yang terbaik untuk sahabat aku,
aku cuba buat yang terbaik untuk dia,
adakah mereka tahu?

aku cuba berlaku adil terhadap diri aku,
aku cuba sebaik-mungkin menghormati keluarga aku,
aku cuba menyayangi sahabat aku,
aku cuba mencintai dia sepenuh hati aku,
adakah mereka sedar?

aku cuba memuaskan diri aku sendiri,
aku cuba membanggakan keluarga aku,
aku cuba menggembirakan sahabat aku,
aku cuba membahagiakan dia,
adakah mereka dapat rasa?

aku tidak kisah.
aku ikhlas.





alif.affandi 

Nov 9, 2013

truth does not...

peace be upon you

"truth does not always hold happiness, and happiness does not always hold truth."
- someone






alif.affandi

Esok Tangkap Gambar

peace be upon you

esok aku akan menangkap gambar manusia-manusia yang akan grade. sidang pertama pulak tu. ada TYT Sarawak. fuhhh!
may Allah bless me.





alif.affandi

Nov 8, 2013

Manusia depan sana...

peace be upon you

manusia di hujung sana buat dosa,
aku tegur.
aku perli.

manusia di depan mata aku buat dosa,
aku tegur juga,
tapi dalam hati,
tapi mulut,
aku diam.
membisu.

engkau melihat gelagat aku,
tersenyum sinis.





alif.affandi

Nov 7, 2013

Tidur

peace be upon you

baring.
baca doa.
tutup mata.
peluk bantal.
guling-guling.
tidur.





alif.affandi

Nov 6, 2013

Picisan Akal Marhaen

peace be upon you






alif.affandi

Maal Hijrah

peace be upon you

SALAM MAAL HIJRAH 1435
maaf lambat





alif.affandi

Apa yang mereka...

peace be upon you

apa yang mereka tahu?
apa yang mereka tidak tahu?
apa yang mereka buat-buat tahu?
apa yang mereka buat-buat tidak tahu?
sedih.
sadis.





alif.affandi

Nov 5, 2013

Cinta itu indah...

peace be upon you

cinta itu indah,
jika kena pada caranya.
cinta itu indah,
jika tahu menilainya.
cinta itu indah,
jika tahu halal haramnya.

senang tuk mengungkapnya,
tapi susah tuk membuktikannya,
apatah lagi diterjemahkan melalui tingkah-laku,
dalam senang ada susahnya.

cinta tak memerlukan dua belah pihak,
seorang manusia sudah cukup merasai apakah itu cinta,
cinta itu mendalam pengertiannya,
hanya jauhari yang mengenal manikam.

cinta itu indah,
jika cinta pada Tuhan melebihi segalanya.





alif.affandi

Nov 4, 2013

Saat aku perlukan...

peace be upon you

saat aku perlukan Tuhan,
saat aku dilanda kesusahan,
saat aku dilanda masalah,
saat aku kebingungan,
saat aku kebengongan,
saat aku sesat di dalam hutan,
saat aku putus cinta,
saat aku kehilangan orang yang aku sayang,
saat aku ketakutan dengan hantu. barua.





alif.affandi

Nov 3, 2013

Tekanan itu bagus...

peace be upon you

tekanan itu bagus,
andai kau pandang dari sudut positif,
andai kata kau lihat dari negatif,
kau pasti terasa kepedasannya.





alif.affandi

Nov 2, 2013

Aku juga manusia...

peace be upon you

aku juga manusia,
seperti kamu,
ada hati dan perasaan,
yang masih berfungsi dengan baik.





alif.affandi
My photo
Ipoh, Perak, Malaysia
it's all about my eyes, my ears, my heart and my life..that's it and fullstop