Nov 8, 2015

U N I M A S & B U K U

PEACE BE UPON YOU



COUNTING DAYS FOR MY GRADUATION + THIS FESTIVAL.

Nov 7, 2015

Cara Pemanduan & Personaliti

PEACE BE UPON YOU


You are “The Cool Kid!”
You are the personification of “laid-back”. You don’t take life too seriously, and you approach situations with a much more relaxed and chill approach. It often appears that you don’t have a care in the world. Even in tough times, you like to project an air of confidence and indifference. You live every day like it is a vacation day. Friends and family turn to you anytime they are looking for a day of fun!



You are “The Minimalist!”
You like to keep life as simple as possible. You don’t surround yourself with a lot of frills, and you prefer friends that are straightforward and genuine. Rather than collecting tons of friends, you choose to stick with a few close ones. When selecting an outfit, you will pick a simple black ensemble over a loud and colorful print any day. Just because you keep your life simple, doesn’t mean you are boring. Others admire your minimalist tastes and your drama-free approach to life!

Well, this is my style at this moment. For the future, i'm not sure what style i will choose for my driving style.

sumber: sini

Oct 30, 2015

Quote Of The Day #29

PEACE BE UPON YOU

“Once upon a time there was a boy who loved a girl, and her laughter was a question he wanted to spend his whole life answering.”
—Nicole Krauss, The History of Love

Oct 21, 2015

K O S T A R A F H I D U P

PEACE BE UPON YOU



I hope, I can live peacefully in this world.

Oct 20, 2015

N A K B E R J A Y A K A Y A

PEACE BE UPON YOU

"...buang perkataan “nanti apa orang kata” sebab bila kau takde duit dan ada macam-macam tunggakan bulanan, belum tentu “nanti orang kata” tu akan tolong kau..."

Oct 18, 2015

L E P A K E R J A

PEACE BE UPON YOU
Aku tak tahu macam manalah si suami menganggur yang boleh rileks goyang telur tak buat apa-apa dengan megahnya dan si isteri bekerja untuk menyara keluarga. Si suami tidak ada rasa apa-apa ke?

Sedangkan aku, si dia baru dapat kerja aku dah mula jealous, inikan pula bila dia dah mula bekerja nanti dan kehidupan aku masih tak menentu.
Barai.

Oct 14, 2015

V I S U A L K A T A

PEACE BE UPON YOU
"Jika kata-kata dapat divisualkan sudah tentu aksaranya akan memenuhi atmosfera..."

"Vizual Kata ini hadir dengan pelbagai luahan, cerita dan persoalan serta perkongsian sama ada melalui tulisan atau visualnya..."


AKAN DATANG
PICISAN AKAL MARHAEN

Oct 13, 2015

A P A M

peace be upon you

DULU

Aku  : "Kau kerja dekat mana sekarang?"
Kawan: "Aku kerja dengan JPAM."
Aku  : "WOW!"


SEKARANG

Aku  : "Kau kerja dekat mana sekarang?"
Kawan: "Aku kerja dengan APAM."
Aku  : "Tembam tak APAM kau tu?"



Oct 11, 2015

Solekan Pengantin

peace be upon you

To my beloved future wife, I hope during our wedding, PLEASE don't put make up too thick on your beautiful face. PLEASE.
I LOVE YOU.

Oct 8, 2015

K O P I

peace be upon you

You know what, before this I am very excited if I have a chance to drink any type of coffee. Mocha, latte or black coffee, anything, I am happy I can drink it.

But now, every time I look at coffee, I say to myself, "I already drink you again and over again."

Oct 7, 2015

Pirate Coffee

peace be upon you

NOW or NEVER?
DRINK IT BEFORE YOU REGRET.
BUY IT.




Oct 2, 2015

Internship Lulus

peace be upon you

Latihan industri baru habis dan aku kena hantar segala macam laporan dalam masa dua minggu selepas tarikh tamatnya latihan industri dan paling tak seronok sekarang ini adalah status latihan industri aku adalah PASS. Giler.

Ini yang buat aku serba-salah nak buat laporan. Serba-salah bin Malas.

Oct 1, 2015

Tarian Sotong

peace be upon you

MENGGELIKAN.
MENJENGKELKAN.
MELOYAKAN.
MENGGERSANGKAN.
MENJIJIKAN.

Sep 30, 2015

Kerjaku Sayang

peace be upon you

Kerja,
Mana engkau?
Aku terdesak ingin menggomol kamu,
Aku sangap akan dirimu.
Oh kerja.

Sep 29, 2015

Sep 27, 2015

Tiada Kerja

peace be upon you

Selepas berjaya menamatkan latihan industri selama tiga bulan tanpa masalah besar yang melanda, sekarang aku menunggu masa untuk konvo sahaja. Walaupun konvo ini tidaklah penting, namun ianya penting buat family aku.

Sekarang, aku duduk rumah tidak buat apa. Nothing. Aku mula ingin mencari definisi sebenar penganggur yang berjaya. Adakah dengan menganggur dalam tempoh yang lama, itu penganggur berjaya? Korang tunggu. Aku cuba mencari definisi yang sebetulnya.

Selamat menganggur kepada aku.

Aug 21, 2015

Syukur

peace be upon you

Once you know how to bersyukur, you will appreciate what you have in your life. It doesn't matter people see it in a negative ways but the most important is, how you see it.

Aug 8, 2015

Marilah Menderma

peace be upon you


Dahulunya aku takut. Takut sakit, takut jarum dan macam-macam takut lagi. Tetapi bila difikirkan balik, dah mati nanti aku tak fikir dah sakit jarum ini semua, aku fikir azab kubur dan neraka saja nanti. Itu lagi menyeramkan.

Aku sudah. Korang bila lagi? 

Aug 2, 2015

RM1K

peace be upon you



Bila aku ingin beli air kotak ataupun nescafe dan kedai yang berdekatan dengan aku adalah 7E, sudah semestinya aku akan pergi ke 7E. Bila dah pilih air dan nak bayar, buka saja dompet yang ada hanyalah duit syiling 50 sen dan duit kertas RM50. RM50.

Soalan lazim yang akan ditanya adalah;

"Duit kecik takde ke abang?"
"Kami takde duit kecik la abang."

Dan akan datang MUNGKIN akan ada duit kertas RM1000.
Bayangkan...

Jul 26, 2015

Word Of The Day #28

peace be upon you


“Don’t feel stupid if you don’t like what everyone else pretends to love.”
- Emma Watson

Macai

peace be upon you

Sekarang ini dalam dunia politik, jika kau berpegang pada parti A, apa yang parti A buat kau akan sokong. Jika betul, okaylah hendak menyokongnya. Jika tidak betul, kau masih mahu menyokongnya? Jika kau tegar pada parti A, kau akan tetap menyokong dan memperbetulkan apa yang salah. Tetapi, jika ada kesilapan yang dibuat oleh individu di dalam parti A namun kau tutup mata dan masih mengatakan apa yang dibuat itu adalah hak individu dan tidak ada kaitan dengan parti A, itu maknanya ada bias di situ.

Bila kau membandingkan apa yang parti A buat tidak sebesar dan tidak seteruk apa yang parti B buat, itu umpama kau ingin menghalalkan apa yang dibuat parti A hanya kerana kesalahan yang dibuat oleh parti A tidak seteruk kesalahan dan kecelakaan yang dibuat oleh parti B. Selagi kesalahan yang dibuat tidak sebesar parti B buat, itu bermakna parti A masih boleh melakukannya.

Sekiranya individu yang mempunyai kepentingan di dalam parti A mempunyai perangai yang teruk seperti berjudi di kedai kopi, membeli arak di kedai 7E dan menerima rasuah kurang daripada RM1K, itu masih boleh diterima dan dimaafkan hanya kerana perbuatan tersebut tidak dapat dikalahkan dengan individu parti B yang berjudi di kasino GH dan menerima rasuah seminimum RM10K. Selain itu, individu dari parti A adalah individu yang membela hak rakyat marhaen maka apa yang dia buat hanyalah bersifat peribadi dan tiada kaitan dengan parti.

Jika ini yang dipegang oleh kita, politik negara Malaysia akan bertukar menjadi politaik.



May 31, 2015

Pembantu Rumah lwn Rakyat Malaysia

peace be upon you

apa yang special-nya mengenai pembantu rumah terutamanya dari Indonesia? cara kerja merekakah? muka merekakah? percakapan merekakah? atau lenggok badan merekakah?
yang pasti keistimewaan mereka melebihi rakyat Malaysia sehingga ada uar-uar nak meminimumkan gaji pambantu rumah Indonesia daripada RM800 kepada RM1200. RM400 naik.

adakah kerajaan kesayangan kita akan mengikut cadangan dari kerajaan Indonesia? mestilah ikut. kalau tak ikut, nanti sakitnya tuh di sini sana susah pula. siapa nak urut kepada dan bahu kalau bukan pembantu rumah. ya tak?

kita terlalu bergantung dengan khidmat 'orang lain' untuk menjaga rumah, anak dan mungkin suami kita kerana kita terlalu sibuk mencari rezeki yang halal. tak salah namun sikap kebergantungan kita terhadap pembantu rumah membuatkan kerajaan Indonesia semakin besar kepala dan bagi mereka setiap cadangan mereka akan dituruti oleh kerajaan Malaysia.

namun, aku harap kita tidak ikut apa saja yang dicadangkan oleh mereka. gaji minimum penduduk di Malaysia berapa ringgit?
makan minum dan tempat tinggal pembantu rumah akan dicaj atau free of charge?

May 22, 2015

Mendatar

peace be upon you

entah kenapa sebelum nak present something, keyakinan aku memuncak tinggi.
dua tiga minit sebelum naik ke pentas, darah gemuruh mula menguasai diri.
semasa di atas pentas, apa yang aku plan nak cakap, tak tercakap.
dan aku cakap dalam keadaan gagap level 1, suara aku mendatar. bosan.
sigh!

May 17, 2015

Konvo dan Selfie

peace be upon you

aku tahu ramai dikalangan kita sudah tahu akan perkara yang berlaku semasa konvokesyen UiTM yang ke-82 iaitu seorang siswa yang sempat ber-selfie semasa mengambil skrol daripada Pro-Canselor UiTM, Tan Sri Dr Arshad Ayub.

ada yang menganggap apa yang dia buat adalah cool dan maybe swag. ada juga yang mengatakan dia tidak sepatutnya buat sedemikian rupa dan biadap. ada juga yang mengatakan sedangkan kita sebagai manusia melanggar hukum Allah, apa salahnya kita melanggar hukum (protokol) yang dibuat oleh manusia.

di sini, aku berpendapat apa yang siswa itu buat di atas pentas adalah belum sesuai dilakukan di negara Malaysia yang masih dengan 'sopan-santun, berbudi bahasa dan lemah-lembut' rakyatnya. aku bukanlah tidak setuju kerana bagi aku apa yang dia buat adalah sangat berani dan aku salute di situ.

namun, aku masih berpendapat sebahagian daripada rakyat Malaysia masih menganggap apa yang dilakukan oleh saudara Hasrul itu tidak sesuai untuk majlis besar itu.




p/s: jika kita tidak mulakan, siapa yang akan mulakan?

May 10, 2015

Ketua Kumpulan

peace be upon you

aku dapat merasakan betapa aku belum layak bersalam dengan bakal bapak mertua aku dan seterusnya menjadi suami kepada isteri aku dan seterusnya menjadi ketua keluarga.
nak jadi ketua kumpulan bagi assignment pun aku rasa macam hampeh, inikan pula nak jadi ketua keluarga. barai.

Mar 8, 2015

Keluar Duit Kena GST?

peace be upon you



When you want to withdraw your money, GST will come to you and charge 6% from the amount your money. Really? 
Actually, NO.

Pertama kali aku mendengarnya, aku juga cuak. For me this is totally F nonsense. Aku mula pasang niat nak keluarkan semua duit dalam bank dan simpan bawah bantal ataupun robek sedikit dan buat lubang dekat tilam dan masukkan all of my money into that hole.

But when I know the real story, when I think what I will doing if that happen, so funny. Sebenarnya apa yang berlaku bukan apa yang aku fikirkan. Memang bila kita nak keluarkan duit akan dikenakan GST(6%) tapi itu HANYA akan berlaku bila kita keluar dari bank yang lain.

Contoh di sini, kad bank aku adalah dari company A dan I want to withdraw my money at ATM company B. Here GST come. Before this, every time we want withdraw from others bank, they will charged you RM1. Right? But when GST exist in April 2015, from RM1 they will charge us RM1.06.

Sekarang baru aku faham. Tak jadi aku nak buat lubang dekat tilam aku. Tapi, kalau ada lubang dekat tilam macam best je kan. erm. 

Jan 27, 2015

Lelaki Cemburu Lelaki

peace be upon you

bagi aku, nak jealous dengan lelaki yang berbadan teggap, sado, kacak, hispter, urban, metroseksual dan lain-lain yang seangkatan dengannya, sudah ketinggalan zaman.

sekarang aku jealous dengan lelaki yang pandai masak dan memasak untuk pasangannya. damn. turn on aku. 

Jan 25, 2015

Sepetang di Sekeping Kong Heng

peace be upon you

Lokasi: Sekeping Kong Heng, Ipoh
Tarikh: 25.01.2015










 
 

Masalah? Tiada Masalah

peace be upon you

Edwin, seorang mahasiswa yang mempunyai rupa persis Edward Cullen. Beliau merupakan bekas kasanova yang berjaya memenangi hati wanita hanya dengan sekali jelingan sahaja. Dua kali jelingan dengan emak wanita itu sekali akan beliau dapat. Akan tetapi, beliau memilih untuk sekali jeling sahaja dan tidak akan sesekali membuat dua kali jelingan. Seram. Kenapa Edwin sekarang hanyalah bekas kasanova? Kisah tersebut akan dinovelkan. Sila tunggu.

Suatu hari, Edwin memandu kereta kancil super turbo nya dengan niat untuk mencuci mata seiring dengan membuang masa secara berhemah. Cuaca pada hari itu tidak terlalu panas dan tidak terlalu sejuk tetapi cukup untuk memberi sebab kenapa Edwin memakai kaca mata hitamnya. Persis Edward Cullen. Tiba di satu simpang tiga, kereta terlalu banyak sehinggakan Edwin terpaksa memberhentikan keretanya dan memasukkan gear 5 terus ke N. Selepas melihat bahagian kiri dan mendapati kereta semakin berkurangan, Edwin tanpa berfikir panjang terus menekan minyak dan memulas steering ke kanan. Tiba-tiba, BAM!!!!!!

Edwin terlanggar motorsikal yang berada di kanannya. Entah bila motorsikal itu ada di situ, Edwin kurang pasti. Yang pasti, Edwin telah melanggar sebuah motorsikal yang dinaiki sepasang suami isteri berketurunan 'rakyat Malaysia'. Di saat itu, Edwin mula merasai kewujudan entiti di telingan kanan dan kiri. 

Pada bahagian telingan kanan, entiti itu mengatakan "Berhentilah. Kamu dah buat salah. Tolong mereka. Jangan lari."
Manakala di bahagian kiri pula, entiti tersebut berkata sebaliknya "Blah cepat. Jangn turun. Nanti kau kena belasah dengan lelaki itu. Dada dia dah la banyak bulu. Blah cepat."

Pada masa itu, akal mula memainkan perananya. Akal menyuruh hati, otak supaya menggerakkan tangan dan memulas steering ke bahu jalan dan akal juga menyuruh hati, otak supaya kaki menekan pedal brek. Entiti kanan menang.


Ceritanya di sini adalah kita jangan lari daripada masalah. Kita bayangkan motorsikal yang dilanggar itu adalah masalah. Kereta yang melanggar itu adalah diri kita. Kenderaan lain adalah watak yang belum diketahui watak sebenarnya lagi. Kita tidak tahu bila masalah akan datang pada kita dan kemungkinan kita sendiri akan datang kepada masalah itu.
Sekiranya kita dan masalah bertemu, adakah kita ingin melarikan diri? Adakah kita merasakan dengan melarikan diri adalah cara untuk menyelesaikan masalah tersebut? Tidakkan kita berfikir bahawa sekiranya kita lari daripada masalah, masalah akan mengejar kita dan akan menghantui hidup kita. Jika masalah itu mengejar kita seorang diri, itu tidak mengapa. Bagaimana jika masalah itu mengajak kenderaan lain supaya mengejar kita? Tidakkah di situ masalah yang dahulunya satu, sekarang menjadi 10, 100, 1000 macam masalah.
Jangan lari dari masalah. Face to face dengan masalah. Setiap rumah pasti ada pintunya. Jika tiada pintu, pasti ada tingkapnya. Jika tiada tingkap, pasti ada lubang jamban. Sama juga dengan masalah. Setiap masalah pasti ada jalan penyelesaiannya. Jangan khuatir. Masalah tidak boleh bersenam dan menyadokan badan dia tetapi kita manusia boleh. 

 

Jan 22, 2015

Transformasi

peace be upon you

dahulu kau dan aku,
bercanda bersama.
dahulu aku dan kau,
bermesra bermanja bersama.
dahulu kau dan aku,
senyum ketawa bersama.
dahulu aku dan kau,
susah senang bersama.

itu dahulu.
sekarang,
kau dan aku,
asing.

Jan 20, 2015

Quote of The day #27

peace be upon you


"love is just a word, until someone comes along gets the meaning. 
YOU are the meaning." - Marc

Suamiku

peace be upon you

suamiku,
izinkan aku membelai rambutmu yang kasar,
izinkan aku meraba badanmu yang lemah itu,
izinkan aku mencium pipimu itu,
izinkan aku memeluk diri kamu yang sedang tidur dengan lena.
.
.
.
.
.
suamiku,
terima kasih kerana kentut.

Jan 17, 2015

Kerja Tak Serupa Bikin

peace be upon you

kalau nak sembang pasal duit depan aku, go on. aku tidak mengalami alahan bila korang sebut pasal 'duit', 'money' ataupun 'mani'. aku tak kesah.

TETAPI, jangan menipu. ini kerana, kalau korang sembang pasal how to get money and you just need to promote on your social networking. that's all. contact me 012-987654321. okay aku boleh terima tanpa prejudis.

TETAPI, once again. jangan menipu. cara mengiklankan tu jangan nak barua sangat.



tang mana kerja yang copy dan paste tu, aku pun tak tahu. barua.

Hak Aku Kau

peace be upon you

kita manusia,
ada hak untuk buat apa sahaja.
pahala dosa,
itu urusan Ilahi.

kau ada hak untuk buat apa yang kau nak buat,
termasuk buat duckface dan sengetkan mulut.

aku juga ada hak,
untuk merasa jelik dan geli.

Jan 16, 2015

Ikan Bukan Sayur

peace be upon you

when you want gain some input on how to do this and that, you have to experience it. no doubt about that. unfortunately, not all your experience will give you benefit. same goes to me.

since i was 7 years old(i think), i've followed my parents went to market. until now, if i were in my hometown(Ipoh), every Sunday morning i'll follow my mom go to market. BUT, at this moment when i will turn to 25, i still can't differentiate ikan-ikan yang ada dekat market and many types of sayur-sayuran. damn.

what i know, ikan is ikan and ketam is ketam and of course sayur is sayur. i hope my future wife know better than me.
fuh!  

Sentuh dan Pergi

peace be upon you

dari mata turun ke hati,
dari hati mula menerbitkan satu perasaan ghairah.
dari hati mula turun ke kemaluan,
dari kemaluan mula mencantumkan dua organ seksual yang berbeza.

namun,
tidak semua bermula dari hati.
ada yang bermula dengan kemaluan terlebih dahulu,
selepas puas bersama-sama mengerjakan organ masing-masing,
mereka berlalu pergi.
tidak kenal isi hati masing-masing.
hidup sekarang.

Jan 14, 2015

Wordless Wednesday #16

peace be upon you


6 + 1. Maybe.

peace be upon you

3 tahun, 6 semester. sepatutnya untuk aku menghabiskan pengajian aku di UNIMAS akan tetapi aku dapat bau sesuatu yang tak dapat dijangka. kemungkinan besar, 51% aku akan extend 1 semester lagi dan itu bukan sesuatu yang aku inginkan, terutamanya emak aku.

emak aku,dia ingin sekali melihat aku menghabiskan pengajian aku selama 3 tahun. ngam ngam 3 tahun dan bukannya 3 tahun 6 bulan. aku ingin beritahu keadaan sekarang ini namun aku tak punyai kekuatan untuk memberitahunya lagi. buat masa ini. aku harap aku dapat kekuatan.

fuh!

Ruang

peace be upon you

berikan aku ruang tuk bernafas,
agar aku dapat membedakan,
antara seorang manusia dan seramai manusia.
My photo
Ipoh, Perak, Malaysia
it's all about my eyes, my ears, my heart and my life..that's it and fullstop