Sep 30, 2011

10 Situasi Lelaki Wanita Harus Faham

hey yo and assalamualaikum


- Bila si dia sibuk
Jangan sesekali merengek atau mengada-ngada semata-mata nak menarik perhatian si dia. Fahamilah keadaan si lelaki mungkin memikirkan sesuatu yangg lebih penting. Mungkin perancangan masa depan untuk hubungan korang jugakkan..

- Bila si dia ego
Jangan sesekali kamu mempersoalkan tentang keegoan bila sikap sebegini sedang menguasai dirinya. Lelaki amat payah untuk mengakui dirinya ego sebaliknya berpendapat ianya ketegasan. Lelaki mmg ego. its fact ok

- Bila si dia romantik
Ajaklah si dia bersiar-siar di tepi pantai ataupun makan malam di bawah cahaya lilin sambil mengenangi saat-saat manis pertemuan pertama dan jangan lupa selit sekali perancangan untuk masa depan bersama.

- Bila si dia panas baran
Jangan membuat sesuatu yangg boleh menyemarakkan lagi perasaan marahnya. Cuba kamu berdiam diri dulu sampai kemarahannya reda. Itu bukan bermakna anda kena mnjauhkan diri daripada dia. Sentiasa berada disisi dia selagi dia tidak mnyatakan dia perlukan masa tok berseorangan.

- Bila si dia penat
Jangan mengadu perkara ataupun bercerita tentang hal yg remeh. Dalam saat sebegini si dia hanya perlu rehat yg secukupnya dan jangan memaksa dia membuat sesuatu yg boleh menambah kepenatan.

- Bila si dia pentingkan diri sendiri
Cuba berterus-terang dan meluahkan rasa tidak puas hati kamu tentang sikapnya itu. Kamu patut bersikap terbuka dan memintanya supaya mengimbangi pendapat kamu juga. Jangan lupa untuk bertoleransi antara satu sama lain.

- Bila si dia mengongkong
Kalau kamu memberontak, pasti akan dimarahinya. Tapi kalau menurut saja katanya takut menjejaskan diri sendiri. Untuk itu, kamu perlu berkata padanya untuk membiarkan kamu membuat keputusan sendiri asalkan tidak menjejas hubungan kamu berdua.
*wat mase ni cDia ok..alhamdulillah ;)

- Bila si dia selamba
Cuba tarik perhatian si dia. Contohnya membuat sesuatu yg boleh menarik minatnya. Orang yang selamba ini selalunya ingin kita yang memulakan dahulu. Oleh sebab itu, kamu patut merancang sesuatu bagaimana untuk menarik perhatiannya.

- Bila si dia lurus bendul
Memang kamu boleh mengambil kesempatan ke atas dirinya tetapi jangan sampai memperlekehkan setiap tindak tanduknya. Kamu patut menjadi perangsang padanya dan mengatakan yang si dia mampu membuat keputusan sendiri tanpa mengharapkan orang lain sangat.





*nota alp : mane plak 10 situasi wanita yg lelaki harus faham?well aku lelaki so phm2 jela heh =B





YANG MENAIP
 alif_affandi

Sep 28, 2011

Sep 27, 2011

Hari Raya AidilFitri 2011

hey yo and assalamualaikum

ari ni dh msuk 29syawal ya.. sorry to say but im still in raya mood ok..baru tadi aku gie jamuan hari raya anjuran jabatan aku.. pakai baju melayu bersamping lagi tu.. seperti hang tuah yg lahir pd thun 1990 heh..
entry kali ini aku akn uploadkn khazanah tok korang supaya mood raya korang akn berapi kmbali sprti mana mood raya aku ini heh..
check this out k





 for me..we are bff..no matter how far we are..we still together heh

 bile dpt kumpol mcmni..prangai giler msng2 pn terserlah
 


 ok..first time aku pgg ular..kulit dia sgt mnggelikan..better aku pgg beg kulit ular heh




 best gilerrr



 ok..aku xsngke dpt duit raye ni..mmg excited gilerrr..thanx raudhah ;)


 Puan Zalila



 kek ini terbaik..homemade..thanx pijan


kami dak rapat setia ipoh =D


ok..act byk lg khazanah yg ada tp ckup la tok entry ini..khazanah ini je yg aku uploadkn.. dh lme rsenya aku xupload khazanah tok korang.. lepas gian aku heh..  so esk dh 30syawal.. pasni mood raye akn disimpn tok tahun dpn plak.. aku hrgai stiap detik mse yg aku spentkn tok dorang.. sgt2 berkualiti.. lepak lme2 pn takpe sbb bg aku saat itu adalah yg terbaek bg aku selaen drpd mse dgn family n cDia..
ok la..itu saja entry kali ini 
kbubye
peace!!!




*nota alp : ada kawan yg lh wat jd temankawanmembe tp ada kawan yg lh wt kawan sahaja =B





YANG MENAIP
alif_affandi

Sep 26, 2011

Quote of The Day #14

hey yo and assalamualaikum

love yourself first, and then love your family,
and finally you can love your bf/gf 





YANG MENAIP
alif_affandi

Sep 25, 2011

Karnival Sukan PUO

hey yo and assalamualaikum

ini adalah episod ke-2 walaupn takde no 2 atas tajuk itu.. takde benda nk sembang sbb..
team aku KALAH so takde sbb aku nk membebel pnjg lebar sbb team aku kalah huh ;(
tp yg best jgk la team gegurl jbtan aku menang tmpat ke-2.. kalah dgn jabatn yg 70% adalah wakil poli n team gegul jbtn aku adalah 90% sem 1 n ada yg baru tahu apa itu volleyball heh..
so CONGRATULATION kpd team wanita JTMK n try next time for our team huh..
kbubye
peace!!!




*nota alp : aku ambik jgk bhgn..korang ada?heh =B





YANG MENAIP
alif_affandi

Quote of The Day #13

hey yo and assalamualaikum


beat your problems today
and move forward





YANG MENAIP
alif_affandi

Sep 24, 2011

Karnival Sukan PUO

hey yo and assalamualaikum

dupdap dupdap!!!
jantungku berdegup degap menanti detik 8am ini(skunk kol 1200am) heh.. esk ada karnival sukan poli aku.. aku mewakili jbtn aku iaitu JTMK dlm acara bola tampar..huh ptg td dh traning dgn dak2 yg laen.. ok seriously td adalah first time aku maen tok tahun ni..last aku maen mse karnival sukan jtmk pd tahun 2010 rasenya.. dh sethun lbih aku tak sentuh bola tampar huh..
mcmne la aku nk hadapi match esk.. nk hadapi wakil poli lg..aduhai.. harap2 aku dpt wat yg trbaek tok jabatn aku.. kpd korang sume.. dtg la support aku ya hohoho.. kalo korang dtg n jmp aku n mntk sign aku.. akn aku blnje korang pizza hut + domino piza sekali.. soh moh kite reramai mntk sign admin belog ini heh..
kbubye
peace!!!




*nota alp : do your best alifaffandi =B




YANG MENAIP
alif_affandi

Sep 23, 2011

Kehidupan

hey yo and assalamualaikum

apabila duduk keseorangan,
pemandangan menjadi teman dikala kesunyian,
indah atau tidak pemandangan itu,
bukanlah isu yang perlu didebatkan,
segala kenangan silam diimbau kembali,
seperti menonton video 3gp,
satu persatu pakaian dibuka,
begitu jugalah kenangan yang ada,
satu persatu kenangan yang ada dirungkai,

tidak kira indah atau tidak,
ianya tetap kenangan yang akan terpahat di dalam hidup kita,
tidak mungkin boleh dibuang ke dalam tong sampah,
kenangan yang akan menjadi pusat sumber untuk kita, 
menghadapi kehidupan yang mendatang,
ciptalah sesuatu setiap hari, 
kerna dari sesuatu itulah pengalaman dapat dilahirkan,
yang akan menjadikan seseorang itu bertambah kuat ataupun lemah,
jangan menunding jari ke arah orang lain,
kerna pilihan ditangan kita,
kita adalah penentu masa hadapan kita.




*nota alp : agak lama aku tidak menziarahi belog ini heh =B




YANG MENAIP
alif_affandi

Sep 18, 2011

Quote of The Day #12

life sucks if you don't know how to appreciate it





YANG MENAIP
alif_affandi

Sep 13, 2011

Tangguh Bukan Batal

hey yo and assalamualaikum

korang mesti dh taukn caj 6% yg dikenakn syarikt telco terhadap kite sbg pngguna ditangguhkn wat sementare wktu ini..
ya aku happy tp kite takleh nk happy sgt la.. sbb dorang kate nk TANGGUHkan bukannya nk BATALkan trus kenaikkan 6% tu.. blh trjadi esok lusa takpun dlm mse sebulan ni dorang akn naekkn caj itu.. who knows right..
kalo dorang ckp nk batalkn HELL YEAH!!! kite mmg leh happy tp bile dorang ckp nk tangguhkn.. phm2 kn jela mksd tangguh tu.. besa kmungkinan dorang akn knekn caj tu pade pnggune just kite taktau ble je..
so arap2 pasni akn ada prbincangn yg akn menukarkn statemnt TANGGUH kpd BATAL.. i hope so.. as a user we have our right so plz dont play2 with us ;) ..
kbubye
peace!!!








*nota alp : nak tau sgt keuntungn company dorang =B








YANG MENAIP
alif_affandi

Sep 9, 2011

Service Tax 6%

hey yo and assalamualaikum

adakh korang pngguna prepaid yg tegar?kalo YA mesti korang dh tau ttg ini..

 
apa pendapat korang? kalo kite nk topup RM10 n korang perlu byr RM10.60 n 60sen itu adalah cukai yg dikenakn.. n malang korang akn brtambah kalo kedai yg korang gie tu mngenakan cukai dorang jgk.. sbg contoh korang nk topup RM5 tp korang perlu byr RM5.20.. itu lom termasuk cukai 6% ni..kalo trmasuk? ermmmm 2 + 3 - 5 ermmm korang kire sndri la ya heh..
pape hal try korang bace ni dlu..

Why are you charging this tax now after absorbing it all these years?
  • In accordance to the service tax laws, prepaid reloads and starter packs will be charged with applicable service tax. This is similar to the service tax levied on food and beverage purchases from restaurants and hotels, for example. 
  • Prepaid service is the only service whereby the service tax has been absorbed by the telcos, not by the customer.
  • Prepaid call and SMS charges were more expensive then and have progressively dropped over the years. For example, customers used to pay RM0.60 per minute when the service was first introduced but today it is as low as RM0.12 per minute. As for SMS, it has dropped from RM0.20 to as low as RM0.01 and MMS was previously RM0.50 and now it is as low as RM0.10.
  • In addition, customers now enjoy various promotions such as free airtime and bonus credits amongst others as part of the benefit of being a prepaid customer.
sumber dari celcom


ya mmg betoi celcom, maxis, digi n etc ada wat mcm2 promosi tok kite tp perlu ke smpi ada cukai 6%?wajar ke?sedangkn skunk ni plbagai bnd perkara brang sume naek.. lbih2 lagi bile musim perayaan.. unless la kalo rakyat kat Malaysia ni gaji paling SIKIT pn dlm RM3k.. kalo RM3k pn tak cukup sbb dlu ada statemnt yg mngatakan spe2 yg dok kt KL n ada family, brgaji RM3k itu pn dikire golongn sederhana* or miskin*(tak pasti mana satu).. RM3000 tu... bkn RM300.. skunk ni pn isu kenaikan gaji para pengawal lom settle lagi.. pihak2 sana ni taktau ke para pengawal ni pn ada henfon n ada family yg mnggunakan henfon tok connect each other.. dgn gaji RM500(contohnya), cukup ke nk beli mknan, minuman, minyak motor, topup n etc..
mungkin pihak telekomunikasi ni ada alasan kukuh tok naikkan service tax sampi 6% yg kite taktau tp aku lom lagi dgr mane2 tauke dr syarikat yg tlah aku sebut td muflis n bankrap.. takde ke mekanisme laen selaen dr naikkn cukai walaupun menaiikan cukai ada dlm service tax law..
aku mmg takleh nk boikot dr pnggunaan kredit sbb aku n sbhgn dr kite mmg perlukn topup ini tp dgr lah jgk pndpt kami sbg rakyat malaysia.. sbb kami jgk la korang jadi antara yg terkaya di Malaysia.. n YA.. korang bersungguh tok mncapai kekayaan skunk tp tnp kami rakyat Malaysia, sape lah anda..
kalo minyak naek aku tak kesah sgt la sbb minyak bahan yg akn pupus tp kad topup?no topup?akn pupus jgk ke?taktau la plak..
aku menaip 20% based on fact and 80% is my pov so fvckup..
tggu next entry aku kalo nk tggu..
kbubye
peace!!!








*nota alp : kite saling memerlukan antara satu same laen =B




YANG MENAIP
alif_affandi




Sep 8, 2011

Quote of The Day #11

sometimes we have to be hypocrite to make people around us are comfortable with us





YANG MENAIP
alif_affandi

Sep 5, 2011

Quote of The Day #10

don't follow what others do just be yourself and don't be afraid to be different




YANG MENAIP
alif_affandi

Practical Test

hey yo n assalamualaikum

for the first time aku wat practical test mcm interview huh.. giler.. selama ni practical test kena wat coding la.. kne wat coding n wat coding.. tp td different from others.. kena interview plak.. nasib baek aku dgn muiz.. kalo aku sorang huh.. no comment la heh..
soaln dia mmg la terbaek boboiboy  heh.. ada soalan yg mampu aku jawab n ada soaln yg aku anye mmpu senyum n mnunjukkan gigi spongebob aku ini =B aku mmg dh study sbjek tu tp bile dah face2face dgn lecturer ermmm umpama tak bace plak.. keadaan seperti aku baru blaja 1 + 1 tp soalan dia 1 + 2 + 3 +39 - 45.. nk entam jawapn pn mcm tak mampu je.. yg mampu aku wat anye smileeee ;)

ermm one more thing.. nape aku ni kalo lecturer ada tny pape soaln aku tak brani nk mengvolunteerkn diri ini tok jawab?huh korang mesti takleh jwb sbb aku pn takde jwpan tok soaln tu huhu.. aku rase mcm loser giler la.. kalo dlm adamaya alam maya mcm "wahhh..aku la paling brani suarakn pndapt" tp dlm kelas.. "kau la jwb dulu..kalo salah baru aku jwb" huh.. mmg loser n bimbo (noob) giler.. pnyakit(yes aku pggl ini sbg pnyakit) ini mmg aku warisi sejak primary skool lg.. tak kire la aku dok depan waima dok belakng kalo cikgu tny pasti aku akn tundukkn kepala mahupn wat2 tgh salin soaln kt whiteboard.. loser kn huhu..
aku try nk ubah pnyakit ni tp mcm ada tembok beso cine je yg mnghalang aku tok mngubah diri ini.. n sbb laen plak aku tkut apa mmbe2 aku akn cakap bile aku jwb salah or trsalah cakap.. yes kte jgn pikir sgt apa org cakap tp bnd itulah aku wat iaitu terlalu pkir apa org akn cakap bile aku jawab sgale prtnyaan dr cikgu/lecturer huh..
aku akn try ubh sbb aku tau kalo dok n tnduk takkn ubah bnd apa yg aku nk ubah.. yeah!!! i know i can do it..chayok!!!
tggu next entry kalo korang nk tggu..
kbubye
peace!!!








*nota alp : dalam huru hara tp kat luar aktifkn silent mode huh =B




YANG MENAIP
alif_affandi

Sep 4, 2011

Ketagih

hey yo and assalamualaikum

disebabkn spanjng bulan ramadan yg lepas aku akn update entry stiap ari tok bgtau apa menu aku n apa aku wat spnjng ari brkenaan, skunk ni aku merasa ketagih sangap tok postkan apa aku wat stiap mase iaitu setiap hari..
apa aku makan, apa aku minum mahupun kol bape aku mandi n tido.. siyesly aku sangap nk post entry stiap ari tp aku tau aku bukan artis.. kehidupn aku korang anye akn amik tau kalo dlm dunia ni anye ada aku, kau, dia dan 2 3 4 org.. selagi dlm dunia ni ada berbillion manusia, selagi itulah korang anye pandng sepi khidupn aku ini.. anye stalker sejati saje amik tau perkembangn hidup aku ini heh..
wat mase ni, aku akn kembali seperti biasa.. new entry akn ada bile aku ada cite nk story kat korang.. bkn cite yg tngkap leleh je wlaupun selama ni entry aku mmg tngkap meleleh pny huh.. belog aku kn so =b
k tggu entry akn dtg kalo korang nk tggu la..
kbubye
peace!!!




*nota alp : sume bnd yg trjadi nak dijadikn isu huh =B




YANG MENAIP
alif_affandi

Sep 3, 2011

Berhati hati Ketika Menaip

hey yo and assalamualaikum

bile korang nk luahkn something dlm laman sosial iaitu fb ataupun dlm belog ini, hati2 bile nk gnekn pktaan 'tuuttt' sbb ayt tu blh wat org yg korang tujukn terasa sakit gile..lg sakit brbanding apa yg korang rase.. sbb lidah manusia apabila berkata kadang2 lebih tajam dr pisau.. its fact ok.. aku mksdkn lidah itu adalah apabila berkata2.. jgn plak ble korang bace statemnt lidah manusia lg tajam dr pisau, pasni korang taknak comolot dgn pasangn korang wink!!! ;)
aku tau korang pny hak tp adakh memaki hamun mnggunakan pktaan pant*t, gampu*k, pu*imak lu n etc akn wat org tu akn sedar n melutut mnx maap kt korang? atau korang akn merasa lega giler ble luahkn dgn care mcm tu?kalo mcm tu nmpk sgt dlm ati korang pnuh prsaan dendam kesumat huh.. dendm tak baek dlm hidup ni.. kalo ada dendam pn jgn tnjuk sgt sbb nnt kalo korang tnjuk org akn kesian pd pihak sblah sane n bkn pd korang.. sbb bkn sume org ske dgn dendam kesumat ni..
its just my pov okay.. aku pn ada jgk trase n dendm pd org2 yg pnh mngate aku n wat aku mcm2 tp tok apa la aku nk wat mereka sakit  wlaupn apa mereka wat kt aku mmg sakit.. sbb aku tau aku pn ada wat org sakit jgk so apa aku arap mereka dpt maapkn aku sprti mne aku wat kt mereka.. forgiveness is the best revenge heh..
kbubye..
peace!!!




*nota alp : kalo korang lh mencarut, aku pn lh jgk la..no hal la tok aku mncarut =B 




YANG MENAIP
alif_affandi

New Style

hey yo and assalamualaikum

hey..aku dh tukar header belog aku..
stelah lame edit pic itu n finally aku dh tetapkn iman aku tok ltakkn header itu..
harap korang suke.. kalo tak suke pn takpe sbb aku suke dh cukup tok puaskn ati hoho..
kalo korang perasan ada camera kat header itu.. mknenya aku suke snap pic n aku akn uploadkan sbnyak mgkin khazanah2 yg akn aku snap nnt ke dlm belog ini.. itu jnji aku sbg admin belog ini heh.. n style aku mcm tgh mnjerit mnggunakan healer bmksud lps ni aku akn postkn entry yg out spoken n takde nk tapis2 sgt la kalo ada bnd yg aku rase mcm tak best je or pape yg blaku dlm hidup aku akn aku luahkn mnggunakan ayt2 lepas or kesat hohoho aku cuba.. tp still mngikut garis pnduan tok bacaan umum heh..
tp kalo terlalu out spoken plak.. lh wat gado sbb kalo la org yg aku tujukn tu.. dia plak rajin nk bukak belog ini.. mmg bergado la.. tp biaq la.. ada aku mention name spe2?takde kn..
k tggu entry akn dtg kalo nk bace..
kbubye
peace!!!








*nota alp : judge me if you know me very well =B




YANG MENAIP
alif_affandi
My photo
Ipoh, Perak, Malaysia
it's all about my eyes, my ears, my heart and my life..that's it and fullstop