Nov 30, 2011

Nov 26, 2011

Muharram

assalamualaikum and hey yo

selamat menyambut MAAL HIJRAH kpd umat islam seluruh dunia.. tak kire apa jua pegangan politik korang.. tak kire apa jua mazhab korang.. yg pasti agama kite adalah sama iaitu ISLAM.. sempena tahun baru ini kite dpt berubah mnjadi insan yg lebih baik dari sebelum ini insyaAllah.. jadikan perkara yg dh terjadi sebelum ini sbg pengalaman yg mampu membimbing kite tok mase hadapn =)
peace!!!






*nota alp : 1432 to 1433 =B





YANG MENAIP
alif_affandi

Nov 25, 2011

Projek Rabak

hey yo and assalamualaikum







*nota alp : Place Of Random Talent =B




YANG MENAIP
alif_affandi

Novel

hey yo and assalamualaikum

lepas solat jumaat, aku dgn mak dan anak sedara kiteorg gie la jusco kat ipoh.. niat dihati nak bawak anak2 sedara aku beli buku kat popular mahupun mph.. dah sampai sane, aku pun alang2 usha la buku pape yg dpt menarik hati ini.. ingatkan nak beli majalah playboy tp malangnya tg ada hanyalah majalah mangga huh hatiku kecewa..
last2 aku jumpa buku ini..


mase aku secondary skool dulu, aku mmg dah disumbatkan dgn sumber2 'kegelapan' seperti 'nightmare before christmas', 'emily the strange' mahupun black metal.. mksd kegelapan di sini adalah hitam.. aku mmg taksub warne hitam kecuali awang hitam hehe..
dulu aku just tahu pasal nighmare before christmas je.. tibe2 kat mph tadi ada plak novel emily ni.. ahh aku pun apa laga la.. dlm dompet ada duit sikit so melabur la kat novel ni.. skunk ni aku lom start bace lg.. harap2 berbaloi la novel ini dgn nilai yg telah aku kuarkan =)
peace!!!




*nota alp : membaca menguasai diri =B








YANG MENAIP
alif_affandi

Nov 24, 2011

Tidak Mengapa

hey yo and assalamualaikum

tidak mengapa jika aku menghamba abdikan diri aku terhadap buku daripada aku menjadi hamba abdi kepada manusia yang hanya tahu cari salah orang lain
tidak mengapa jika aku mempermainkan seseorang itu jika perangai dia lebih bullsheet dari aku
tidak mengapa jika aku hanya menghormati orang yang pandai menghormati orang lain daripada aku menghormati orang yang tidak tahu menghormati diri sendiri
tidak mengapa jika aku hanya hidup di dalam dunia aku sahaja daripada aku hidup di dalam dunia orang lain yang penuh dengan hipokritasi
tidak mengapa jika aku hanya membenci engkau daripada aku mengutuk engkau depan dan belakang
tidak mengapa jika engkau mengutuk aku kerna aku tahu kehidupan aku lebih indah dari engkau
dan tidak mengapa jika aku memberitahu engkau aku adalah aku.










*nota alp : kemerdekaan seketika apabila peperiksaan akhir sudah tamat =B










YANG MENAIP
alif_affandi

Nov 23, 2011

Otak Tersumbat

hey yo and assalamualaikum


inilah terjadi bila seminggu takde exam.. and esok final paper for final sem.. segala input and information aku sumbatkn dlm kepala otak aku ini.
from chapter 1 until chapter 6 7 8 ermm aku tak pasti ada bape chapter sume tok sbjek Network Security ni huh..
pape pn skunk ni aku ngah menyumbatkan segala mcm input yg boleh disumbat dlm kepala hotak aku dlm mase 24jam ini..
kbubye
peace!!!








*nota alp : aku mampu lakukannya..wish me luck ya =B








YANG MENAIP
alif_affandi

Wordless Wednesday #13

hey yo and assalamualaikum








YANG MENAIP
alif_affandi

Nov 22, 2011

Ketahanan Dalam Perhubungan

hey yo and assalamualaikum

tajuk mcm serius n pnjg lebar je ulasannya tetapi jgn tertipu..
ulasan dia pendek je k ;)
kalo korang tgh bercinta(kapel, tunang dan kahwin), mesti ada dugaan yg melandakan.. mcmne korang tanganinya?msng2 ada style dan care masng2 kn..same goes to me walaupun style aku ni akan wat cDia meraung dulu =b
well kalo korang leh tahan dgn karenah psangn korang, buruk baik korang pasangn dpt terima dgn begitu sukses.. makanya korang adalah pasangn yg akn bersama tok selamanya insyaAllah..
kalo ada pergaduhn sikit korang terus nk break, so korang perlukn mase tok diri sendiri dan muhasabah la diri korang sebelum nk mnjalinkn hubungn yg memerlukan komitmen 100%..
peace!!!




*nota alp : aku?alhamdulillah =B




YANG MENAIP
alif_affandi

Nov 18, 2011

Aku Tak Suka

hey yo and assalamualaikum

tolong dan tolong..
aku tak suka distalker secara terangan.. 
aku tak suka org snap pic aku curi2.. kalo nak ckp aishhh..
aku tak suka kau arghhh!!!




YANG MENAIP
alif_affandi

Nov 17, 2011

Quote of The Day #18

hey yo and assalamualaikum


Life is too short to worry about the little things, enjoy what you have today not what you might get tomorrow





YANG MENAIP
alif_affandi

Nov 16, 2011

Nov 13, 2011

Stress & Cool

hey yo and assalamualaikum

hey korang.. apa korang akn wat bile korang trtekan or stress dgn keje ke, test ke, exam ke mahupun tekanan hidup?
skunk ni aku takde la stress sgt tp stress jgk la sbb esok nk exam dh.. final exam tu di final year huhu.. arap2 aku tak kantoi di situ dan mndapat result yg success ;)
kalo aku tgh stress sperti skunk ni.. aku akn wat bnd ini.. check this out





dgn mengsnapkan pic seperti ini, hati aku akn tenang dan stress yg ada ni pn dpt dihilangkn dikurangkn.. aku akn try n try n try smpai la dpt hasil yg aku nakkan.. ;)
peace!!!








*nota alp : aku snap tok diri aku dan kpuasan aku =B








YANG MENAIP
alif_affandi
 

Nov 11, 2011

Pelik

hey yo and assalamualaikum

dulu faizal tahir bukak baju  mase konsert 8tv dia kne denda/ban sampai 3bulan..dlm mase yg same kne wat keje2 amal.. sebabnya dia bukak baju dan nampak dada dia(yg bukan aurat sbb dia laki) dan nampak pusat SAHAJA..ya itu aurat..
tetapi ada sebahagian artis WANITA di malaysia ini ermm mmg la tak sampai bukak baju tp ada yg ternampak 50% dada dia.. ada yg nmpk 70% belakang bdn dia n tnpa ada tali bra..tak pakai ke?hehe.. ada yg pkai skirt paras paha..ketat plak tu..
TETAPI kenapa tiada tindakan yg dikenakan sedangkn faizal tahir hanyalah tayang pusat saja tetapi yg wanita pula bukan setakat tayang pusat tetapi sebahagian besar bdn dorang..
KENAPA TIADA TINDAKAN???
peace!!!





*nota alp : tgk laki bukak baju?ermmm xbest..tgk popuan brpakaian ketat?ehemmm 'naek bnd tu' huh =B








YANG MENAIP
alif_affandi
 

Study

hey yo and assalamualaikum

niat dihati nk study.. bukak buku web programming.. bace 1muka surat..
nk cari maklumat pasal web dlm internet kononnya..
last2 stuck dlm dunia internet dan bye2 buku web..





YANG MENAIP
alif_affandi

111111

hey yo and assalamualaikum

hari ni hari jumaat.. mggu lps pn ada jgk ari jumaat kn so apa yg specialnya ari jumaat pd hari ni? erm kalo korang tgk kat kalendar mst korang dpt tau apa yg specialnya jumaat kali ni..
iaitu 11.11.2011 ataupun dlm penulisan yg lebih unik adalah 111111..
see..inilah yg membuatkan special jumaat kali ini.. tp bg aku takde yg special pn walaupun 111111 tu nombor yg chantek.. apa laga.. gie la tikam nombor tu huhu.. seperti mana tahun lepas pd bulan 10, 10.10.10.. pd tarikh itu jgk byk manusia yg ketaksuban nk nombor chantek ingin berkapel pd tarihk itu, ingin nikah kahwin pd tarikh itu dan ada jgk nk melahirkan anak pd 101010 wlaupun tarikh melahirkan anak sepatutnya lmbat lg.. dan ada yg sggp kemut iaitu bertahan smpai tibanya tarikh 101010 itu huhu.. manusia3..
tp apa yg terjadi?takde pape kn..kalo ada yg nikah or bersalin pd tarikh itu mgkn akan jd kenangan la kn tp bg yg just heboh pasal 10 10 10 tu.. apa trjadi kat korang?nothing right.. umpama angin yg meniup lembut dan berlalu pergi.. mcm tu la keadaan skunk ni..
111111 just a number.. takde yg special sgt pn.. jgn la taksub sgt dgn tarikh ni.. nk nikah ke apa ke terpulang tp jgn taksub sgt.. ini baru tahun 2011.. belum lg tahun 2012.. 121212.. dunia akn berakhir?puih!!!
peace!!!





*nota alp : sape2 yg jns pelupa..kalo korang nikah arini n still lupa jgk..ermmm xtau la teman nak habaq mcm mano =B





YANG MENAIP
alif_affandi

Quote of The Day #17

hey yo and assalamualaikuum


life may be rough and you want to give up. But just remember this "God loves, God hears, God knows, God sees, God cares about you






YANG MENAIP
alif_affandi

Nov 9, 2011

Blogging vs Vlogging

hey yo and assalamualaikum

skunk ni pny la dh famous dan popular belog2 ini.. mcm2 belog aku dh jumpa dh.. ada yg alifkacak.blogspot la.. alifhensem.wordpress la.. alifperasan.com la.. senang cite mcm2 name belog yg ada kt dlm internet ni.. just kena search dan baca..yeah..BACA ok..
tp kalo korang jenis malas baca, korang tak perlu tok memencilkan diri korang kerna skunk ni(act bnd ni dh lme dh) dah ada Vlogging..V itu stand for video.. so mknenya ada mamat/minah di luar sana yg berani dan ingin mengeluarkan pndapat melalui video dan bukannya melalui Blogging ataupun penulisan/penaipan..
korang taip je vlogging dkt merahtube dan akan terpampang la video2 yg dihasilkan oleh blogger vlogger2 di luar sana.. bg aku sape2 yg wat vlogging ni mmg la dorang ni berani dan taktau malu(dari segi +ve okay).. sbb bukan senang tok wat org di luar sane accept apa yg kite try sampaikan.. kalo tersalah jalan, mahu kena gelak korang pny video dan mungkin akn dishare share share kan di Oh!Media hehe..
kalo aku..mmg takkan la..sbb nk wat video tu aku leh la wat tp sedangkn aku tgk balik pn aku rase mcm nk penampo je mamat tu iaitu aku..inikan plak korang yg tgk.. maybe leh menang the worst video grammy awards huhu..
tp tu la..melalui video pnyampaian lebih jelas dan viewer akn cpt tangkap apa yg ingin kite sampaikn.. kalo belog plak viewer kena bace dr A sampai la Z.. payah kn.. TAPI.. jgn ketepikn terus belog ini.. kerna setiap perkara dan benda ada baik buruknya..
kalo belog korang tak perlu nk tggu sampai hbs loading..tggu dlm 5saat dh lh bace.. tp kalo velog korang kena tggu sampai *1 2 3 jam baru lh tgk video yg 1minit..itu baru 1minit..kalo 5 minit..bayangkan huhu..(*ada SEDIKIT penipuan di situ) tp still kena tggu habis loading baru lh tgk tnpe tersekat2 ;)
tp in the end..blogging ke vlogging ke.. still mmpunyai satu matlamat iaitu menyampaikan pndangn, pndapat, luahan hati kami semua kpd korang semua.. semua org mmpu mmpunyai FB tp bukan semua org mampu menghandlekan belog atau membuat velog ;)
peace!!!





*nota alp : buat 1akaun blog dan postkn 1entry saja..congrats!you are blogger =B





YANG MENAIP
alif_affandi

Wordless Wednesday #11

hey yo and assalamualaikum








YANG MENAIP
alif_affandi

Nov 7, 2011

Telur Bungkus

hey yo and assalamualaikum

tak tau nape raye aidiladha kali ni aku mcm rajin je nk masak..walaupun baru buat kek batik dan yg terbaru telur bungkus hehe.. tp still leh dikategorikan sbg rajin memasakkn hee..
resepi ni mak aku jumpa dalam buku masakan apa ntah namenya.. mak aku jumpa resepi tu and then dia bgtau aku.. so tghari td aku dan mak aku pn try la masakan ini.. as usual bahan2 mak aku yg sediakn hee.. aku plak mencampakkn bahan2 yg ada ke dalam kuali dan mengacau bahan2 yg ada sehinggalah menjadi seperti ini..
check this out..

semasa di atas kuali

semasa dihidangkan

semasa dimakan


seriously aku skunk ni mcm brminat tok memasak..semenjak duamenjak tgk masterchef ni hehe..brkobar2 okay..but until now aku still tak berjaya memasak benda ini..iaitu nasi ;( 
susah bebenornya nk masak nasi.. sape yg leh masak nasi mmg hebat la huhu..
sampai sini saja entry ini okay..
peace!!!





*nota alp : belog ini dh jadi mcm belog tok resepi masakn plak huh =B





YANG MENAIP
alif_affandi

Nov 6, 2011

Apakah Benda Ini?

hey yo and assalamualaikum

hey..aku ada teka teki tok korang..
scroll ke bwh pelan2 okay.. jgn scroll laju je sbb kalo korang scroll bwh laju2 mknenya teka teki ini bknlah teka teki namenya ;)

apakah benda yg kita perlu patah2kn benda itu..
kemudian masukkan dua bahan ini dan panaskan dlm periuk..
panaskan sampai dua bahan tadi cair..
tambahkan benda manis ini dalam 3 suku cawan..
jgn lupa masukkan 3 'bola ragbi' ke dlm periuk..
dan masukkn cecair jernih ke dalam periuk tadi bersama dgn bahan2 yg telah kita masukkan tadi..
gaul kacau bahan2 tersebut sehingga cair dan mendidih..

setelah mendidih, masukkan bahan2 tadi ke dalam bekas yg tahan panas ataupun org panggil loyang..
seterusnya, masukkan coklat katberi dan pelantar ke dalam periuk yg telah dikosongkan tadi..
jgn lupa masukkan sedikit cecair jernih ke dalam periuk..
jgn masukkan banyak sgt..
nnt cayor cair plak..
dh selesai?letakkan bahan2 ini ke atas bahan2 yg kita dh wat sebelum ini..
dh siap..
jadi..apakah benda ini?
hehe.. sila jawab ya dlm mase 5 saat..


5






4




3


 




2






1




 

apakah jawapan korang?
kalo korang jwb kek batik.. yeah!!! itulah jawapannya..
hadiah utama adalah korang dpt melayari laman web lucah ini dgn free.. seriously FREE.. youjizz pn kalah ok hee nikmatilah smpai korang mncapai klimaks ya hee..
ok.. act entry ni bknlah psl teka teki pn...sje je bikin gempak hehe.. aku just nk bgtau aku wat sendiri okay kek batik ini..bahan2 mak aku beli dan tukang wat adalah aku..yes.. aku..takde typo ok tang situ hehe..
now you can call me alif.. CHEF ALIF =D
peace!!!










*nota alp : skunk target aku adalah tok blaja masak nasi plak =B










YANG MENAIP
alif_affandi

Nov 5, 2011

Selamat Hari Raya AidilAdha

hey yo and assalamualaikum

hey kamu.. dikesempatan ini aku ingin ucapkan Selamat Hari Raya Haji iaitu AidilAdha kpd semua umat islam seluruh dunia dan khususnya kpd pmbace belog aku ini. adakah korang semua blik kampung? kalo aku stiap hari aku berada di kampung hehe sbb rumah aku adalah kampung bg kakak dan abg2 aku dan kampung aku plak hanyalah 5km dari rumah aku hee..
sebelum tu..check this out


pada suatu pagi 21.01.2005, aku sedang mandi sbb nk gie masjid tok smbhyang raya la kn.. tgh2 mandi tu, abg aku ketuk pintu tandas dan mnjerit "alip!!!mandi cepat..ayah tenat!!!" hah..aku tgh blur2 tu mandi la dgn cepatnya..
diimbas kembali..ayah aku kena heart attack setahun lalu sebelum 21.01.05.. selama setahun itu jgk la ayah aku menahan kesakitn.. ubat kampung dh..ubat klinik dh..ubat hospital pn dh.. krenya semua ubat yg ada ayah aku dh cube.. ubat dr bomoh je ayah aku takkn cube..
setelah aku siap mandi dan bpakaian, aku dgn abg aku begegas menuju ke hospital ipoh.. sampai2 je kat area katil ayah aku, aku nmpk kawasan katil ayah aku dh ditutup dgn langsir..ermm aku dh agak.. mak aku mmg teman ayah aku stiap mlm di situ.. sampai2 je kat situ.. mak aku ckp kt aku dgn abg aku "ayah dh takde" erm... secara automatik aku tumbuk meja makan kt situ..damn.. aku sedih..bengang..marah dgn diri aku sbb aku tak sempat mintak maap kat ayah aku...mlm trakhir aku jmp ayah aku, sbelum nk blik aku sempat salam dgn ayah aku tp aku salam acuh tak acuh je iaitu salam main2 tnp aku cium tgn ayah aku..itu yg aku trkilan sgt2.. smpi skunk ni aku still rase trkilan..
tp perkara dh lepas, aku tahu Tuhan lebih menyayangi ayah aku.. dan Tuhan mengambil nyawa ayah akuu pada pagi 21.01.05 bersamaan 11 Zulhijjah 1425 iaitu Hari Raya Haji.. skunk ni(esok) dh 10 Zulhijjah 1432 iaitu Hari Raya Haji dan dh 7tahun ayah aku pergi meninggalkan kami tok selamanya .. semoga roh ayah aku ditempatkan dikalangan org yg beriman amin :)







*nota alp : aku ingin mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA kpd kalian semua dan kpd para haji, semoga anda mndapat haji yg mabrur =B





YANG MENAIP
alif_affandi
My photo
Ipoh, Perak, Malaysia
it's all about my eyes, my ears, my heart and my life..that's it and fullstop